Bij verkoudheid en griep kan etherische olie verlichting geven

Bij verkoudheid en griep kan etherische olie verlichting geven

Het is terug de tijd van het jaar waar verkoudheden, griep, … hun intrede doen. 

Etherische oliën kunnen jou hierbij op een natuurlijke manier ondersteunen en verlichting brengen.  Hieronder vind je een overzicht van welke etherische oliën je best kan inzetten bij oa verkoudheid, luchtwegenklachten, griep, …. en om jouw immuniteit te boosten.

 • Eucalyptus heeft sterke slijmoplossende, bacterie-, schimmel- en virus dodende eigenschappen die ervoor zorgt dat de neus en luchtwegen opengaan. Ideaal dus voor het gebruik bij alle klachten aan de luchtwegen. 
 • Grove den stimuleert het immuunsysteem, verzacht en zuivert de luchtwegen en remt ontstekingen af. Het maakt de slijmen los zodat je ze beter kan ophoesten. Ideaal voor sinusitis, bronchitis, keelpijn, …
 • Kaneel versterkt het immuunsysteem bij verkoudheid en helpt ontstekingen te bestrijden. Het werkt verzachtend voor de keel en is kalmerend bij hoofdpijn. Tevens opent het de luchtwegen waardoor je vrijer kan ademen.
 • Niaouli is een zegen voor neus, keel en luchtwegen. Deze olie heeft een sterke antivirale, antibacteriële en ontstekingsremmende werking.   Het maakt ademen terug gemakkelijker en ondersteunt de weerstand. 
  Doordat deze olie een stuk zachter en milder is dan Eucalyptus, is ze zeer geschikt om in te zetten bij kinderen. 
 • Pepermunt is een zuiverende geur die helpt bij verkoudheden, griep en droge hoest. Deze olie werkt slijmoplossend en ontstekingswerend, kan opwarmen bij koude en afkoelen bij koorts. 
  Door haar afkoelende eigenschappen gebruik je ze beter nooit bij baby’s, kinderen en zwangere vrouwen. 
 • Ravintsara is een olie die sterk aan eucalyptus doet denken. Het versterkt de weerstand en verzacht de luchtwegen. Zo maakt het vastzittend slijm los bij verkoudheden.  
 • Rozemarijn is een stimulerende en versterkende olie die bij verstuiving gunstig is voor luchtweginfecties, verkoudheid en griep. Zo maakt het vastzittend slijm los bij verkoudheden en helpt goed bij ontstoken bijholten of een verkoudheid die maar niet loskomt.
 • Tijm staat bekend om haar antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is een bekend slijmoplossend middel. Het verzacht de luchtwegen waardoor hoestprikkels verminderen, verkoudheden verdwijnen en sinussen verwijden waardoor ademen terug makkelijker wordt. Het stimuleert het immuunsysteem.
   

  Hoe etherische oliën gebruiken?

  Je kan etherische oliën verdampen of gebruiken op een geursteentje. Doe enkele druppels op een tissue of zakdoekje waar je regelmatig aan kunt ruiken. 

  Je kan het ook toevoegen aan een voetbad of bad gezien de olie gemakkelijk door de huid opgenomen wordt.  Hiervoor meng je eerst enkele druppels etherische olie met één eetlepel draagolie (kokosolie, jojoba-olie of amandelolie).  Voeg de gemengde combinatie aan het water toe. 

  Als massage olie, meng hiervoor enkele druppels etherische olie met een basisolie (amandelolie, jojoba olie, …) en wrijf het te behandelen gebied in (bv. borst, rug, …).