De heilzame werking van Epsom zout

De heilzame werking van Epsom zout

Epsom zout, ook wel gekend als magnesiumsulfaat en Engels zout, heeft een heilzame werking op het lichaam.  Een bad of voetbad met Epsom zout werkt ontspannend en verzachtend.

De belangrijkste werkzame stof van Epsom zout is magnesium. Magnesium is één van de meest cruciale mineralen voor ons lichaam. Zo speelt het mineraal een belangrijke rol in vele verschillende biologische processen, gaande van de ontwikkeling van de energiehuishouding, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en spieren tot en met het reguleren van het gemoed.   

Door het hoge magnesiumgehalte, heeft Epsom zout een zeer gunstige werking op het lichaam omdat het bijzonder goed door de huid wordt opgenomen.

Het zorgt namelijk voor:

 • Ontspanning en een betere nachtrust

Magnesium helpt het lichaam weerbaarder te maken tegen stress en helpt spieren te ontspannen.  Het speelt ook een belangrijke rol in de productie van energie in de cellen, waardoor we ons gesterkt voelen zonder gevoelens van rusteloosheid of angst te ervaren.  Bovendien bevordert het de afgifte van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd.

Door de ontspannende werking, verbetert Epsom zout ook de slaap en concentratie.

 • Zuivert het lichaam en stimuleert het immuunsysteem
Epsom zout zit boordevol belangrijke mineralen die het lichaam kunnen helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en zware metalen gezien het de doorbloeding en de werking van het lymfesysteem stimuleert.

Het lymfesysteem speelt niet alleen een belangrijke rol bij de afvoer van afvalstoffen, maar ook bij het transport van witte bloedcellen door het lichaam. Witte bloedcellen spelen dan weer een belangrijke rol in het immuunsysteem. Regelmatig een (voet)bad met Epsom zout nemen kan dus ook de weerstand en de immuniteit ondersteunen.
 • Vermindert pijn, krampen en ontstekingen

De combinatie van het warme water en het mineraalrijke Epsom zout kan heel effectief zijn voor het verlichten van spierkrampen, spierpijn, gewrichtspijn en ontstekingen.  Dit bij vrijwel alle gewrichtsaandoeningen zoals artritis, artrose, fibromyalgie, jicht, buikkrampen, …

Bij sporters en hardlopers helpt het bij pijn en krampen en versnelt het herstel na trainingen.

 •  Een sneller herstel bij verkoudheid en griep
Om sneller van verkoudheden en griep te herstellen kan Epsom zout aan het badwater toegevoegd worden.
 • Voor gezonde voeten

Het weken van de voeten in een Epsom zout voetbad is goed om pijn te verzachten. Daarboven, kan het ook helpen om voetschimmelinfecties en kalknagels te behandelen.

 

Toepassingen:

Voetbad:

Om het voetbad te bereiden, voeg je 2 à 5 eetlepels (best opbouwen) Epsom zout toe aan het warme water (ca 38°) en meng goed. Laat je voeten vervolgens 15 à 20 minuten weken.

Hydrateer je voeten grondig na het voetbad en drink minimum 2 glazen water gezien Epsom zout vocht onttrekt aan je lichaam.   Te weinig water drinken kan ontgiftingsverschijnselen veroorzaken zoals hoofdpijn of duizeligheid.

In een bad:

In plaats van een voetbad is het ook mogelijk om je hele lichaam onder te dompelen in het warme water (ca 38°) met Epsom zout. In dit geval voeg je 100 à 500 gram (best opbouwen) van het zout toe bij het vullen van het bad.  Blijf minstens 20 minuten in het bad liggen.

Wanneer je Epsom zout in je bad doet, wordt dit heel snel opgenomen door de huid. Dit heeft als voordeel dat het gemakkelijk de afvalstoffen en zware metalen uit de cellen kan verwijderen en zo het lichaam helpt om deze stoffen te elimineren.  Hierdoor kan het zijn dat je als het ware gaat gloeien of zweten in je bad, dit komt omdat het lichaam zich ontdoet van alle schadelijke stoffen die er niet in thuishoren.

Spoel je lichaam na het bad niet af maar dep het een beetje droog en ga eventueel daarna onder een deken liggen. Dit bevordert het nazweten.

Een bad met Epsom zout onttrekt naast afvalstoffen ook veel vocht aan je lichaam. Daarom is het drinken van water erg belangrijk (ongeveer een halve liter). Te weinig water drinken kan ontgiftingsverschijnselen veroorzaken zoals hoofdpijn of duizeligheid.

Gezien Epsom zout een dehydraterende werking heeft, is het aangewezen om wat olie (amandelolie, Jojoba olie,…) aan het water toe te toevoegen.


Indien je wenst, kan je ook 5 tot 10 druppels Etherische olie toevoegen:

  • Lavendel bij spierpijn, spierkrampen of om te ontspannen.
  • Rozemarijn voor een betere doorbloeding, bij vermoeide spieren en luchtwegenklachten. Werkt schimmeldodend, zuiverend, ontstekingsremmend en opwekkend.
  • Eucalyptus voor meer zuurstof in het bloed, meer energie, bij problemen met de luchtwegen.
  • Pompelmoes (grapefruit) werkt zuiverend. Bij vermoeidheid of depressieve gedachten.
  • Tea tree heeft een zuiverende werking, werkt schimmeldodend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Ook ideaal bij problemen aan de luchtwegen.  
  • Sinaasappel bij angsten, nervositeit en stress. Werkt ontspannend en zorgt voor een goede en gezonde nachtrust.   Heeft ook schimmeldodende eigenschappen.  

 
Neem maximum 2 à 3x per week een Epsom zout (voet)bad. 

Als je lichaam verzadigd is, dan zal het stoppen met het verder opnemen van de weldadige stoffen.

 

Je kan verschillende soorten Epsom zouten verkrijgen in onze praktijk.

Mensen met diabetes, nier- of hartproblemen, of die zwanger zijn, nemen best eerst contact op met hun huisarts voor ze Epsom zout gebruiken.